Konsten att välja handtag

Det kan väl inte vara någon konst att välja handtag, är det säkert en och annan som säger. Men, det kan faktiskt vara svårt att välja handtag som blir helt rätt, oavsett om det handlar om att göra om i köket eller att förse en möbel med nya handtag. Det är de små detaljerna som gör det, får vi ju ofta höra, och det är ett talesätt som är sant. Den som inte tror det kan göra ett enkelt test för att se vad det handlar om. Leta fram några udda handtag och byt ut några av de befintliga handtagen på köksskåpen, till exempel. Då ser du tydligt vilken skillnad det gör om du har sjuttiotalets typiska glasknoppar, allmogehandtag i trärent furu eller strama stilrena metallbågar.

Detta är bara som exempel, men de ovan nämnda är alla tre exempel på handtag som är typiska för vissa stilar, och som kan bli helt fel i en miljö där de inte passar in. Man kan också vid ett sådant försök tydligt se hur stor skillnad handtagen gör för helhetsintrycket. Därför kan det vara väldigt viktigt att verkligen lägga lite extra omsorg på att välja handtag.

Om du inte känner direkt vad som blir rätt eller inte när du har valt en speciell stil till ditt kök, din möbel eller var du nu tänker byta handtag, finns det en del modeller som är mer tidlösa och som fungerar i de flesta inredningar. Skålhandtagen kan man nog räkna till denna grupp. Dessa handtag, som är både snygga och praktiska, har funnits med i många årtionden, och de passar fint både i den mer romantiska, kanske lantliga inredningen, och den råa industriella stilen. Skålhandtag känns inte fel någonstans egentligen, om man inte är ute efter enbart raka, strama linjer.

De flesta känner igen dessa handtag från svunna tider. Kanske man har sett dem hemma hos mormor och morfar för länge sedan, eller i den gamla lanthandelns disk, där lådorna oftast var försedda med denna typ av handtag. Att de använts under så lång tid, och fortfarande är lika populära, beror förstås på att de är praktiska och hållbara, och att de har en design som är tidlös, så att man inte tröttnar på dem. En annan fördel är att du nästan inte kan slita ut eller ha sönder ett skålhandtag av metall, hur vårdslöst du än hanterar det. Handtaget sitter där det sitter, och de blir faktiskt bara vackrare med åren, allt eftersom de används och får patina.


Kommentera