Vad är skålhandtag?

De flesta har säkert hört ordet skålhandtag nämnas när köksrenoveringar eller möbler kommit på tal. Men, inte alla vet vad ett skålhandtag är, och då blir det lite svårt att hänga med i samtalet.

Ett skålhandtag är nog ett av de handtag för skåp och lådor som hängt med längst. De har funnits i många årtionden, både i offentlig miljö och i hemmen. På senare år har de fått en pånyttfödelse, inte minst genom att inredning har blivit så populärt.

Ett skålhandtag är, som namnet anger, ett handtag som är skålat i formen, och som består av ett enda stycke metall. Den skålade formen gör dem mycket bekväma att använda och man får ett bra grepp. Detta är naturligtvis särskilt bra om det finns tunga föremål i en låda som ska dras ut, och därför lämpar de sig också utmärkt för garage och andra förvaringsutrymmen, även om det är i köket man ser dem mest. De används dock även ofta på förvaringsmöbler, som till exempel de så åtråvärda köpmandiskarna eller apotekarskåpen. Att de används där beror förstås också på den praktiska funktionen och det bra greppet. Deras form och utförande gör dem också oerhört starka och hållbara. Det är nog i stort sett omöjligt att ha sönder ett skålhandtag.

Alla som använt de handtag som var populära i slutet på 1900-talet, med ett svarvat trägrepp fastsatt i två metallfästen, vet hur lätt dessa handtag gick sönder. Det behövdes ibland bara ett extra ryck så stod man med handtaget i handen och lådan lika stängd. Ett stort irritationsmoment som man aldrig behöver riskera att råka ut för med ett skålhandtag.

Skålhandtag är alltså handtag som har en skålad form, men det betyder inte att alla skålhandtag ser likadana ut. De kan vara runda i formen, där skålen har formen av en halvcirkel. De kan också vara mer avlånga, och också ha en kantig skålform. Att sätta in skålhandtag gör därför inte att du behöver vara rädd att ditt hem ska se likadant ut som de flesta andra, även om det är många som sätter in skålhandtag idag. Du kan välja form och färg, och också patinering om du vill ha det, så att du kan skapa en helt personlig inredning. Och att skönhet och funktionalitet här går hand i hand är förstås ingenting negativt alls. Det är sällan man får så bra och praktiska ting, om man enbart väljer efter utseende, som man får när man väljer skålhandtag.

 


Kommentera